DRIE VRAGEN OVER KOM-UIT-DE-KAST-DAG

Het kan maar zo dat je vandaag ergens een regenboogvlag ziet. Dat komt omdat het vandaag Kom-uit-de-kast-dag is, ook wel Coming-Outdag genoemd. Maar wat is dat eigenlijk?

1. Wat is Kom-uit-de-kast-dag?

Een jaarlijkse dag om te benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En dat het niet uitmaakt wie je bent of op wie je valt. Een dag om LHBT’ers te steunen. Dat zijn lesbiennes (meisjes die op meisjes vallen), homo’s (jongens die op jongens vallen), biseksuelen (mensen die op jongens en meisjes vallen) en transgenders (jongens die zich meer een meisje voelen, of meisjes die zich meer een jongen voelen).

2. Waarom is dit nodig?

Voor veel mensen is het niet zo makkelijk om uit de kast te komen. Sommigen zijn bang dat ze ermee worden gepest. Tijdens Kom-uit-de-kast-dag is er extra aandacht voor mensen die voor het eerst vertellen dat ze bijvoorbeeld homoseksueel zijn.

3. Wat heeft de regenboogvlag daarmee te maken?

Op Coming-Outdag hangen veel scholen een regenboogvlag uit. Dat is de vlag van de LHTB’ers. Dat doen ze om te laten zien dat ze LHTB’ers steunen en omdat ze vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Twee jaar geleden deed Saar (toen 12) haar verhaal op Kom-uit-de-kast-dag. ‘Ik ben geboren als jongen, maar weet al sinds mijn vierde dat ik een meisje ben.’ Hier kun je dat artikel teruglezen.